Gezondheid

Mond is de poort naar het lichaam

Uw mond is de poort naar uw lichaam. Via uw mond kunnen allerlei bacteriën uw lichaam binnendringen. Het blijkt dat bacteriën in geïnfecteerd tandvlees via de bloedbaan kunnen worden meegevoerd, waardoor het vermogen van uw lichaam om zichzelf te beschermen wordt aangetast en uw gevoeliger wordt voor ziekte. Een goede mondhygiëne draagt dus bij aan uw algemene gezondheid en welzijn

Tandplak

De tandplak bestaat voor 70% uit bacteriën. Zeer kort na het poetsen begint het zich al te vormen. De bacteriën zijn afkomstig uit het speeksel. Het laagje plak wordt steeds dikker en de samenstelling van de bacteriën verandert. Na ongeveer 24 uur begint de plak schadelijk te worden. Een voorkeurslocatie waar de plak zich ophoopt is langs de randen van de tanden en kiezen met de gingiva. Links is de plak (geel) schematisch op deze plaatsen in de foto getekend.

De plak langs de randen van de gingiva zal, als deze niet tijdig verwijderd wordt, schadelijke (afval)stoffen produceren. De gingiva raakt geïrriteerd en het lichaam start een afweerreactie. Als gevolg hiervan zal de gingiva opzwellen en zal de doorbloeding van de gingiva toenemen waardoor het sneller gaat bloeden.

Dit verklaart ook het rode aspect van de gingiva op de bovenste foto. Tevens zal een deel van de vezels die door de gingiva lopen, worden afgebroken. Dit heeft als gevolg dat de gingiva nu niet meer strak tegen de tand aanligt. M.a.w. de col van de coltrui mist zijn elastische vezels en hangt nu losjes om de nek. Bij een deel van de mensen zal de afbraak hier stoppen, maar bij anderen zal de afbraak, onder bepaalde omstandigheden, verder richting het kaakbot gaan (parodontitis).

Slechte adem

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een onfrisse adem na het eten van knoflook en specerijen of na een goed glas wijn. Dan is de slechte adem tijdelijk. Er zijn goede producten zoals de Halita Mondspray om dit te verminderen.
Wanneer de onfrisse adem altijd aanwezig is, is er iets anders aan de hand.

Slechte adem of met een medische term halitose wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën. In de mond bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een gezond mondmilieu. Sommige van deze bacteriën breken eiwitten af. Eiwitten die in ons speeksel zitten en die we binnen krijgen met bepaalde voedingsproducten zoals zuivelproducten en vlees.
Bij het “afbreken” van deze eiwitten ontstaan zogenoemde vluchtige zwavelverbindingen (VZV’s). Deze zwavelgassen hebben een zeer onaangename geur en zijn dus verantwoordelijk voor een slechte adem.

Iedereen heeft bacteriën en eiwitten in de mond. Iedereen produceert dus ook zwavelverbindingen. Echter, als er teveel van deze vluchtige zwavelverbindingen geproduceerd worden door een teveel aan bepaalde bacteriën, ontstaat een slechte adem. Slechte adem is dus vaak het gevolg van een te grote aanwezigheid van bepaalde soorten bacteriën.

Parodontitis

Parodontitis is een term uit de tandheelkunde. De letterlijke betekenis is ontsteking (= itis) rondom (= para) de tand (= odont); oftewel de ontsteking van de weefsels rondom de tand. Het is een bacteriële infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees oftewel gingivitis. In een verder gevorderd stadium kan het kaakbot erdoor worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg kan hebben.

Gingivitis

(-itis=ontsteking en gingiva=tandvlees)

Ontstoken tandvlees langs de randen van de tanden en kiezen wordt gingivitis genoemd. Het kan rood, slap en gezwollen zijn. Tevens kan het gaan bloeden bij het poetsen of eten. De ontsteking van de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën. Er zijn veel soorten bacteriën, die dit kunnen veroorzaken. Zij bevinden zich in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen wat u met een goede mondhygiëne kunt beperken of verwijderen en u een gezonde mond houdt.